Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΡΡΩΣΤΟ ΕΛΑΦΑΚΙ & ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΧΕΛΩΝΑΣ

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΡΡΩΣΤΟ ΕΛΑΦΑΚΙ – ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ  ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ  & ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΧΕΛΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Το απόγευμα της Κυριακής 30 – 06 – 2013 κάτοικοι του χωριού Αγίου Δημητρίου Ελλησπόντου Κοζάνης, κατευθυνόμενοι για προσκύνημα στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού του Χριστού Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, παρατήρησαν σε ένα ελαφάκι από τα πολλά που βρίσκονται στο πανέμορφο χώρο στο Ιερό εξωκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, να δείχνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα.


Στην επιστροφή από το προσκύνημα τους θέλησαν να διαπιστώσουν ότι το συγκεκριμένο πανέμορφο θηλυκό ελαφάκι έχει πράγματι πρόβλημα και αν μπορούν να το βοηθήσουν.

Αφού το πλησίασαν διαπίστωσαν πως όντως η ελαφίνα έχει πρόβλημα υγείας και αμέσως ειδοποίησαν τον πρόεδρο του χωριού Πεχλιβανίδη Θεοχάρη.
Επίσης ειδοποίησαν και άλλους κατοίκους του χωριού που γνωρίζουν για τα ελάφια που ζούνε εδώ και αρκετά χρόνια στον Ιερό χώρο που περιβάλλει το εξωκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα.
Κατά την διάρκεια των επικοινωνιών και της αναμονής για την λύση στο πρόβλημα υγείας της ελαφίνας μας, επισκέπτες από την Αριδαία οι οποίοι βρέθηκαν στις εκδηλώσεις τις Ματσούκας «Το Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας», που πραγματοποιείται  κάθε χρόνο στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου με την συνεργασία Συλλόγων της περιοχής και της Θεσσαλονίκης, σταμάτησαν για να βοηθήσουν αλλά και να θαυμάσουν το όμορφο αυτό ζώο αλλά και τα υπόλοιπα ελάφια που βρίσκονταν εκεί.
Ο πρόεδρος του χωριού ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με κτηνίατρο από το χωριό Ρυάκιο, ο οποίος βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη και μετέπειτα με τους κατοίκους που εντόπισαν την ελαφίνα αφού έλαβαν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν αποφάσισαν να της δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου μαζί με εθελοντές αλλά και με τους κατοίκους που βρίσκονταν από την αρχή επάνω, ανεβαίνουν και δίνουν τις πρώτες βοήθειες στην ελαφίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου.
Αλέξης : «Πραγματικά η ελαφίνα ένιωσε το ενδιαφέρον και την αγάπη που τις δώσαμε, το ένιωσα και το είδα στα ματάκια της, το έδειξε με το βλέμμα της την ώρα που την βοηθούσαμε, ενώ ήταν γεμάτο πόνο άλλαξε εκείνη την στιγμή σε γαλήνιο και έδειχνε ικανοποίηση, μια αγαλλίαση, λες και μας ευχαριστούσε, σαν να μας έλεγε ευχαριστώ».
-
Τρεις ημέρες αργότερα στις 03 – 07 – 2013 οι ίδιοι κάτοικοι που εντόπισαν την άρρωστη ελαφίνα ανεβαίνουν στον Άγιο Παντελεήμονα και δυστυχώς την εντοπίζουν νεκρή και φροντίζουν για την ταφή της.

Τα αίτια του θανάτου της δεν είναι εξακριβωμένα αλλά πιθανώς οφείλονται σε τροφική δηλητηρίαση.

Κάτοικοι που βοήθησαν : Βάϊα, Γιάννης, Γιώργος, Χρήστος, Αγγελής με τον μικρό Στέλιο από το Ρυάκιο και ο πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου μαζί και οι επισκέπτες φίλοι μας από την Αριδαία Ηλίας, Μαρία, Σάκης και Μάγδα, τους οποίους και ευχαριστούμε για το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν.

Τον ίδιο μήνα κάτοικοι του χωριού που βρήκαν παγιδευμένη χελώνα, αφού την φρόντισαν, την απελευθέρωσαν στον χώρο του Αγίου Παντελεήμονα όπου ήδη υπάρχουν και άλλες χελώνες.
Την απελευθέρωση έκαναν οι φίλοι μας Γιώργος και Κλεοπάτρα με μεγάλη ικανοποίηση οι οποίοι και την εντόπισαν !


Με την υποστήριξη του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης και την  συνεργασία του πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Ελλησπόντου.



Το ΤΟ.ΣΥ.Ν Ελλησπόντου Κοζάνης έχει παραβρεθεί και έχει συμμετάσχει σε δύο Απελευθερώσεις, Σεμινάρια, Ημερίδες (2010 – 2012) με κύρια θέματα την Περίθαλψη των Ζώων και την Προστασία του Περιβάλλοντος που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.

ΤΟΠΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ  ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ : ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια: