Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

19 ΜΑΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Εκδήλωση Συλλόγων Ελλησπόντου Κοζάνης στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας Ποντίων από τους Τούρκους 19 Μαΐου 2012
-
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Δημητρίου Ελλησπόντου Κοζάνης Πεχλιβανίδης Θεοχάρης και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης, σας προσκαλούν να παραβρεθείτε στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους,αύριο Σάββατο 19 Μαΐου 2012 στο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου.
Η εκδήλωση στον χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, υπήρξε η αρχαιότερη στον Πόντο Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή.
Χτίστηκε κατά την παράδοση στα 270 μ.Χ. στη Ματσούκα, κοντά στα χωριά Σαχνόη και Κουνάκα, 40 περίπου χιλιόμετρα Νότια της Τραπεζούντας και δίπλα στον Πρύτανη ποταμό.
Η Μονή καταστράφηκε το 1922 με τα γνωστά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους και από τότε δεν ξαναλειτούργησε. 
Από το 1970 άρχισε το επίπονο έργο της ανιστορήσεως της Μονής στις Δυτικές πλευρές του Βερμίου στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης με την κατασκευή του Ιερού Ναού Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννη, κελιών και πολλών άλλων έργων υποδομής.
Τον Ιούνιο του 1970 η εικόνα της απότομης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου μεταφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο με τις πρέπουσες τιμές.
Έτσι ο χώρος αυτός αποτελεί εκτός από Σύμβολο της Ορθοδοξίας, της Θρησκείας,της Εκκλησίας και της Πίστης μας και Σύμβολο της Ιστορίας, της Παράδοσης μαςκαι της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους !
Πληροφορίες για την Μονή και το ιστορικό της στο : http://bazelonas.blogspot.com
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Λειτουργία
07.30-10.00 π.μ.
Επιμνημόσυνος Δέησης
10.00 - 10.30 π.μ.
Καταθέσεις Στεφάνων
Ομιλία για την Γενοκτονία
Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τους Συλλόγους Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, Αγίου Χαραλάμπου, Ακρινής, Αυγής, Δρεπάνου, Κλείτου, Πολυμύλου και Τετραλόφου.
                       
ΓΡΑΦΕΙΟ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  /  ΤΟΜΕΑΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  18 – 05 – 2012 
ΤΟΠΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΝΕΩΝ  ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ  ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: