Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

«ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΙΜΑ

ΤΟ ΤΟ.ΣΥ.Ν ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ      
  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΑΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 5, 6, &7 Οκτωβρίου 2012
«ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ»

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης παραβρέθηκε στην Διημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ στο Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση», με την υποστήριξη
του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης και με την ευγενική φιλοξενία του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Σαρωνικού.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου 2012 στο Δήμο Αθήνας και το Δήμο Σαρωνικού με τη συμμετοχή Νέων από όλη την Ελλάδα καθώς και ειδικών επιστημόνων στους τομείς της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής.
Κεντρικός στόχος της συνάντησης ήταν η δημιουργία και λειτουργία ενός Εθνικού Δικτύου Ανταποκριτών Άγριας Ζωής το οποίο θα εργάζεται σε τοπικό επίπεδο υπό το συντονισμό και την επιστημονική υποστήριξη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας ΑΝΙΜΑ.
Η θεματική της συνάντησης εστίασε στις εθνικές πολιτικές για την προστασία της βιοποικιλότητας καθώς και στις δράσεις που πρέπει να μπουν σε εφαρμογή από νέους εθελοντές με στόχο να προστατευτεί σε τοπικό επίπεδο η άγρια ζωή. Περιλήφθηκαν συνεδρίες θεωρητικής κατάρτισης, πρακτικής εφαρμογής στο πεδίο καθώς και αναλυτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών για τραυματισμένα και άρρωστα άγρια ζώα. Η Εθνική Συνάντηση Νέων του Οκτωβρίου αποτελεί το ξεκίνημα για την ευρύτερη εφαρμογή και τη διάχυση δράσεων προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής σε ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών ανά την Ελλάδα.
Το άνοιγμα του Συνεδρίου έγινε το πρωί του Σαββάτου 06 – 10 – 2012 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα με καλωσόρισμα από Εκπρόσωπο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εκπρόσωπο του Δήμου Αθήνας.
Τα θέματα της Συνάντησης ήταν : Βιοποικιλότητα και Ευρωπαϊκή Πολιτική, Πρωτοβουλίες και Υποχρεώσεις την Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Βιοποικιλότητα – Καλές Προοπτικές, Άγρια Πανίδα : προστασία και Τρωτότητα – Οι κρίσιμοι παράγοντες.
Εισηγήσεις – Παρεμβάσεις από Εμπειρογνώμονες (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητα, Nature and BiodiversityEEA European Environment Agency), Εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμαρχος Σαρωνικού, Επιστημονικού Συνεργάτη ΚΕΔΕ),  Εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΛΚΥΟΝΗ, Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθηνών – Πειραιά ΠΕΣΥΔΑΠ, Διάσωση  Ανάρρωση Ελευθέρωση Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ,  Εταιρεία Μελέτης & Προστασίας Μεσογειακής Φώκιας Mom, Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, WWF, Επιστημονικών Συμβούλων (ΑΝΙΜΑ), Ειδικευμένοι Κτηνίατροι, Βιολόγοι, Γεωλόγοι.
Η 1η ημέρα έκλεισε με Επισκέψεις Πεδίου, Παραλία Αναβύσσου, Δάσος Εθνικού Δρυμού Σουνίου, Λαύριο, με Περιβαλλοντική και Ιστορική Ξενάγηση από τον πρώην Δήμαρχο Κερατέας και νυν Δημοτικό Σύμβουλο Λαυρεωτικής Σταύρο Ιατρού.
Η 2η Ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε στο Δημαρχείο Σαρωνικού με καλωσόρισμα από την Ομάδα Νέων Εθελοντών σε Δράση του Δήμου Σαρωνικού.
Έπειτα ακολούθησαν εισηγήσεις με θέματα : Τραυματισμοί Άγριων Ζώων :  Ανθρώπινος Παράγοντας, Αιτίες & Πρόληψη, Μεθοδολογία Αντιμετώπισης Περιστατικών και Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για Άγρια Ζώα από Επίκουρη Καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Διευθυντή ΑΛΚΥΟΝΗΣ, την Συντονίστρια Δράσεων ΑΝΙΜΑ και Κτηνιάτρους (ΑΝΙΜΑ – ΑΡΙΩΝ).
Στην συνέχεια ακολούθησε Επίσκεψη Πεδίου στον Υγρότοπο της Βραυρώνας όπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη Γιορτή Πουλιών της Ορνιθολογικής Εταιρείας και την απελευθέρωση άγριων θεραπευμένων πουλιών και χελωνών που έγινε από κοινού από την ΑΝΙΜΑ και την ΑΛΚΥΟΝΗ.
Τέλος ακολούθησε Συζήτηση για την Δημιουργία & Λειτουργία Δικτύου Ανταποκριτών Άγριας Ζωής : Παρουσίαση Πλαισίου και συζήτηση για την Ανάπτυξη του (ΑΝΙΜΑ – Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία).

ΤΟΠΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ  ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ : ΤΡΙΤΗ  16 – 10 – 2012 

Φωτογραφιες

Δεν υπάρχουν σχόλια: