Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΚ 10-05-2013

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ ΣΕ ΆΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ – ΡΥΑΚΙΟ
-
Το μεσημέρι της Παρασκευής 10 – 05 – 2013 στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ πραγματοποιήθηκε τρίωρη Σύσκεψη μεταξύ των προεδρείων των Τοπικών Συμβουλίων από τα χωριά Αγίου Δημητρίου και
Ρυακίου, της προέδρου της ΔΕΥΑΚ κυρίας Νούλας Τουμπουλίδου,
του Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ κυρίου Παυλίδη και στελεχών της Υπηρεσίας, καθώς επίσης και την παρουσία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης, του Συλλόγου Ανέργων & Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου και του Σωματείου Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα.

Στη Σύσκεψη έγινε ενημέρωση από την ΔΕΥΑΚ για την απόφαση της ως προς την λύση του προβλήματος του ποσίμου νερού μετά τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου στις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τα δίκτυα ύδρευσης των δυο χωριών.

Για το Ρυάκιο τα ποσοστά στο νερό με εξασθενές χρώμιο έχουν ελαχιστοποιηθεί από τα 99μg Cr/l στα 3μg Cr/l μετά και τις τελευταίες μετρήσεις !
Αυτό οφείλεται κυρίως ότι το δίκτυο ύδρευσης τους τις στιγμές που πάρθηκαν τα δείγματα τροφοδοτούνταν από άλλη πηγή Βουνού και όχι από την γεώτρηση, κάτι όμως το οποίο σύμφωνα με το προεδρείο της Κοινότητας του Ρυακίου δεν είναι αποτελεσματικό και αξιόπιστο τόσο ως προς τα αποτελέσματα όσο και ως προς την χρήση, καθώς σε διάφορες χρονικές περιόδους και όταν η ζήτηση αυξάνεται και ιδιαίτερα τώρα την καλοκαιρινή περίοδο, μπαίνει σε λειτουργία η γεώτρηση της οποίας τα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου πολλές φορές μπορεί να ξεπερνούν και τα 100μg Cr/I !!!
Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΚ δήλωσε πως στο Ρυάκιο με σωστή διαχείριση της κατανάλωσης του νερού και με την λήψη νέων δειγμάτων για τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, υπό την υπόδειξη του προεδρείου του χωριού, θα παρακολουθεί την κατάσταση και ανάλογα θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες της.
-
Στον Άγιο Δημήτριο τα ποσοστά στο νερό με εξασθενές χρώμιο παραμένουν υψηλά (65 – 75μg Cr/l) και η ΔΕΥΑΚ αποφάσισε για την προσωρινή ίσως και οριστική λύση του προβλήματος την σύνδεση του δικτύου ύδρευσης του χωριού  με τον αγωγό της Ερμακιάς, με χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου μέχρι και 6 μήνες και με κατεπείγον διαδικασίες και ενέργειες, ως και οφείλει η κατάσταση, να μειωθεί ο χρόνος κατασκευής του έργου κατά 2 έως και 3 μήνες.
Η ΔΕΥΑΚ σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ ήδη έχουν ξεκινήσει την μελέτη για την κατασκευή του έργου η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη σε 20 ημέρες σύμφωνα με την κυρία Νούλα Τουμπουλίδου.
Σε όλη την διάρκεια για την υλοποίηση του έργου, το νερό στον Άγιο Δημήτριο θα είναι ακατάλληλο προς κάθε χρήση και θα συνεχιστεί η διανομή νερού με την υδροφόρα και με εμφιαλωμένα νερά !
-
Ο πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου κύριος Πεχλιβανίδης Θεοχάρης δήλωσε πως δεν δέχεται την μεγάλη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του έργου και ταυτόχρονα μέχρι τότε να μην υπάρχει κατάλληλο νερό στο δίκτυο του χωριού έστω τουλάχιστον για χρήση ατομικής καθαριότητας, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και όλοι οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων Φορέων που παρευρίσκονταν στην σύσκεψη.
-
Όλοι οι Φορείς από την πλευρά τους εξέφρασαν έντονα τις αντιρρήσεις τους ως προς την μεγάλη διάρκεια του έργου και απαίτησαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του, καταθέτοντας παράλληλα και προτάσεις για να βρεθούν λύσεις μέχρι και την ολοκλήρωση του, όπως ο εμπλουτισμός του νερού της δεξαμενής έτσι ώστε να γίνει κατάλληλο για μπάνιο μέχρι να δοθεί η οριστική λύση και ταυτόχρονα να συνεχίζεται η διανομή με εμφιαλωμένα νερά και η παροχή νερού με το βυτίο.

Η ΔΕΥΑΚ απάντησε πως οι παραπάνω προτάσεις για να υλοποιηθούν πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κάτι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και ταυτόχρονα εξετάζονται όλα τα σενάρια τα οποία από Δευτέρα θα είναι υπό συζήτηση.

Οι Φορείς εξέφρασαν και σε αυτό εντονότατα τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για την καθυστέρηση εξεύρεσης λύσεων έτσι ώστε με κάποιο τρόπο να υπάρχει κατάλληλο νερό στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού έστω για καθαριότητα.
-
Επίσης στην Σύσκεψη αποφασίστηκε ότι σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΙΟΥ 2013 και ώρα 19:00 μ.μ. στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου, θα γίνει ενημέρωση από τους καθηγητές κ. Μήτρακα Μ. (καθηγητής αναλυτικής χημείας πολυτεχνικής σχολής Θεσσαλονίκης) και Ζουμπούλη Α. (καθηγητής χημείας Α.Π.Θ.) από τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Μαλούτα Λ. και από στελέχη της ΔΕΥΑΚ και θα δοθούν απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα των κατοίκων.

ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

ΤΟΠΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΝΕΩΝ  ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ  ΚΟΖΑΝΗΣ 
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΔΕΥΤΕΡΑ  12 – 05 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: